viernes, 16 de diciembre de 2011

PRESSUPOSTS DE CRISI

PEP LLUÍS GRAU                                 Levante, 16-12-11

Estem en un moment molt important del debat polític municipal: estem discutint,  debatent, defensant i esmenant els pressuposts municipals relatius al proper exercici de 2012. És, sense cap mena de dubte, el moment de les decisions polítiques, de les prioritats, de resoldre el que cal fer i el que ha de quedar ajornat, quines són les infraestructures que s’escometran de manera immediata i quines quedaran pendents. Tot això és el que ara es decideix.
Aquests són, sens dubte, el pressuposts de la crisi. Mai com ara s’havia aplicat la tisora d’una manera tan clara i decidida. Quasi bé totes les partides ha sofert davallades molt i molt importants. No ho critiquem, això, de manera general, perquè reconeixem que estem en moments de molta dificultat, però sí que ho fem pel que fa a l’elecció final del que cal fer i d’on i per què s’aplica la tisora. I en aquest punt és on queda clara la diferència entre l’opció socialista i la majoria conservadora.
Nosaltres hem establert quines són les nostres prioritats: l’ocupació, el benestar social i la igualtat d’oportunitats. I en aquests àmbits és on hem treballat de manera més decidida, tenint ben clara quina ha de ser la contrapartida: perquè no només es tracta de contemplar partides per cobrir aquestes necessitats sinó que cal contemplar les que han de veure’s disminuïdes. I ací està la decisió política.
Nosaltres hem considerat que calia fer un esforç en tot allò que no és necessari en moments de crisi: la publicitat, la despesa protocol·lària,  algunes celebracions... Hem considerat com a bons alguns esforços en aquest sentit i hem continuat posant l’accent en el retall d’aquestes despeses. També hem considerat que les inversions importants han de fer-se amb absoluta responsabilitat i, en cap dels cassos, en edificis o infraestructures on no hi ha la garantia necessària.
I la destinació final dels recursos, com hem dit, considerem que ha de ser la creació d’ocupació: aquest és el gran problema de Castelló, amb una taxa d’atur per damunt de la resta de les capitals valencianes i molt superior a la mitjana espanyola. El Pacte per l’Ocupació, entitat creada a l’efecte al si de la nostra corporació, amb presència de les organitzacions socials, sindicals i polítiques, tindrà els mecanismes necessaris per encetar amb determinació les polítiques actives adients per la creació d’ocupació i per començar la via de la recuperació en la nostra capital.
La dependència és un sector clau en la nostra societat i un pilar, també, de la nostra economia. Nosaltres hem detectat que moltes partides no havien rebut l’atenció necessària i les hem incrementades amb les nostres esmenes. No podia ser d’una altra manera. Com tampoc podia ser d’una altra manera que no esmenàrem determinades partides dirigides a l’àmbit de la prevenció de la salut dels joves o de facilitar la seua formació o garantir-ne un seguiment efectiu.
Els pressuposts participatius, el mecanisme democràtic perquè el moviment ciutadà puga decidir quines han de ser les inversions que l’Ajuntament ha de fer al seu entorn més immediat, també han estat contemplats en les nostres esmenes de manera molt important.
Tanmateix, no tractaré d’explicar al detall les nostres propostes perquè, lògicament, no és aquest el lloc idoni. Però sí que he tractat d’insistir en explicar on han anat els nostres esforços fonamentals. Ara comença el debat de veritat, la discussió sobre els continguts reals, sobre les polítiques que han d’aplicar-se i que afectaran de manera determinat a la ciutadania.
Cal que fem seguiment per comprovar quin és el nivell de la discussió i, sobretot, quin és el resultat final: on queden, definitivament, els interessos de la ciutadania.
Nosaltres, les regidores i els regidors socialistes, estem compromesos amb la nostra ciutat i amb el conjunt de ciutadanes i ciutadans de Castelló. Amb les nostres propostes ho estem demostrant dia a dia. Ara tampoc defugirem del nostre deure i ens aplicarem a fons per millorar aquests “pressuposts de crisi” per tal que siguen molt més útils, que esdevinguen una eina eficaç per remuntar la crisi i per millorar la vida dels veïns i les veïnes de Castelló.

No hay comentarios:

Publicar un comentario