sábado, 31 de diciembre de 2011

ANNUS HORRIBILIS


PEP LLUÍS GRAU                              Mediterráneo, 31 - 12- 11

Ningú no ho podrà negar, això, que veritablement aquest ha estat un any terrible. A molts nivells, i no només al personal. 2011 ha arribat al seu final amb uns índex datur rècords, amb uns nivells de creixement econòmic negatius i amb unes perspectives veritablement fosques a nivell espanyol i europeu. I ningú albira què és el que passarà a curt, mitjà i llarg termini pel que fa a leixida de la crisi i a la resolució dels greus problemes que aquesta comporta.

Any terrible per a lesquerra també a Espanya i a Europa. La crisi ha fet caure els governs socialistes a Grècia i a Portugal. Ací, el PSOE ha sofert una derrota històrica que ha fet saltar pels aires els somnis de milions i milions de ciutadans que pensàvem que era possible mantenir al nostre país lestat del benestar que tant ens havia costat de construir.

A Castelló ha estat lany de la davallada electoral del PSPV a la capital i linici duna llarga crisi al si del Grup Municipal Socialista que sembla no tenir final, perquè qui ha dactuar amb decisió no ho vol fer i perquè així, amb la debilitat de lExecutiva Municipal, semblen possibles unes altres alternatives...

La dreta sembla forta, pel que fa als resultats, malgrat els nombrosos casos de corrupció pendents de resoldre als tribunals, ací, a casa nostra, a la província dAlacant, al Cap i Cassal, a Madrid i a tot arreu. Però és de veres que a la dreta, aquestes coses no els afecten gaire. Els seus votants són menys exigents i no els ho fan pagar a les urnes. I em sembla bé això que els nostres votants siguen exigents amb nosaltres i amb les nostres actuacions. Perquè això significa que les socialistes i els socialistes hem dassolir uns valors que ens obliguen a ser millors persones i a gestionar els afers públics amb total transparència.

I això és el que fem i el que hem de fer de manera permanent: auto exigir-nos un comportament exemplar, com a persones i com a servidores i servidors públics. Un bon polític ha de ser també una gran persona i un bon professional. I cap dels tres aspectes ha de ser oblidat o arraconat. La ciutadania, pel que fa a làmbit de lesquerra, ho té ben clar i així ha de ser. Cal, doncs, obrar en conseqüència.

Però 2011 ha arribat a la fi. Les socialistes i els socialistes encetem el 2012 amb una enorme esperança perquè tenim al nostre abast els mecanismes democràtics adients per renovar els llocs i les persones, les idees i els instruments, les normes i els procediments. Ara comencem els processos previstos per tal de dur endavant aquesta tasca magnífica que significarà la renovació necessària perquè aquest gran partit torne a confluir amb la ciutadania i esdevingue, de cap nou, el gran partit per a la transformació de la societat.

No és això motiu duna enorme esperança? No ens mirem el melic i ens dediquem a penjar als nostres adversaris el “sambenito” de totes les nostres misèries. Les reconeixem com a pròpies i ens apliquem la teràpia necessària. Només a partir daquest moment, daquesta mena de catarsis, serem capaços de construir una nova alternativa.

Aquesta crisi sha emportat pel davant moltes coses. Algunes ens faran patir moltíssim i constituiran un veritable horror per a moltes persones. Unes altres, les inèrcies burocràtiques, les visions corporativistes, limmobilisme... aquestes tenen ara loportunitat daflorar amb claredat i nosaltres tenim la possibilitat de treure-les del davant i fer-les fora.

Nosaltres, les socialistes i els socialistes, que hem patit de manera especial la virulència de la crisi i dels seus terribles efectes, viurem aquest nou any amb esperança i amb optimisme, perquè creiem fermament en la nostra capacitat dautocrítica i de renovació. I ho demostrarem!

Bon any 2012!

martes, 27 de diciembre de 2011

CONSENSOS

IGNACIO SUBÍAS                            Mediterráneo, 27-12-11


Cuando se acercan estas fechas de Navidad y de fin de año, es habitual el que nos deseemos felices fiestas y un buen año nuevo, la verdad es que resulta agradable ese intercambio de buenos deseos y esa sensación de convivencia. Suelen ser días de encuentros entre amigos y familiares, de recuerdos, en ocasiones de vacíos y sin duda de intentar mirar hacia el futuro con la esperanza de mejorarlo. Sirvan pues, estas primeras palabras para desearles a todos un buen año 2012.
Suele ser también momento de recuentos, de análisis de lo que ha pasado, para intentar mejorar aquello que no haya funcionado adecuadamente. El año que se está terminando, sin duda ha estado marcado por una mala situación económica, cuyo mayor problema es el paro, sin olvidar los recortes en servicios públicos que se están produciendo de forma progresiva en algunas comunidades tales como la nuestra, que tendrán repercusiones en nuestra calidad de vida.

Espero que en ese obligado recuento que debe de realizar nuestro gobierno autonómico, tenga la capacidad de autocrítica suficiente y se olvide del victimismo y de su habitual autosatisfacción, para abordar los problemas que tenemos, que lamentablemente se van profundizando como consecuencia de la inacción del P.P. en nuestra comunidad. Pues  la mejor forma de defender los intereses de los ciudadanos de nuestra comunidad, es reconocer los problemas y trabajar para intentar solucionarlos, defendiendo los derechos que nos hemos dado durante años, luchando para que no se pierdan y a la vez incentivando y dinamizando nuestra economía, para conseguir progresivamente que se genere confianza y trabajo.
Mientras estamos viviendo el cambio de gobierno a nivel Estatal, con una normalidad y buenas maneras admirables, mientras el señor Rajoy es votado como presidente del gobierno, en nuestras Cortes Valencianas, debatíamos los presupuestos autonómicos. Unos presupuestos irreales e ineficientes como comprobaremos en no mucho tiempo y el P.P. da la impresión que esta esperando a que alguien tome decisiones por él, lo que supone una auténtica irresponsabilidad.
Entre las frases más escuchadas durante el debate fueron que debíamos trabajar conjuntamente, decía el P.P. que estaban dispuestos al diálogo y a tender la mano, a la vez siguieron utilizando argumentos tan contundentes como que son más y es verdad, pero si se pretende llegar a acuerdos, sobre todo en temas relevantes, es necesario ser más flexibles y desde luego quien debe marcar la pauta, es el equipo de gobierno, pues desde la propia mayoría se tiene esa capacidad para poder llegar a consensos sin duda necesarios y más en los momentos actuales. Pero sinceramente el P.P. no demuestra esa voluntad de diálogo y no son creíbles y me explico. Cómo es posible que entre las más de 700 enmiendas que hemos presentado el grupo socialista a los presupuestos, solo se haya transaccionado una. Alguien puede entender eso como razonable, claramente no.
Les podría enumerar en el caso de la sanidad múltiples propuestas que intentan mejorar el sistema y la calidad del mismo, tales como tener tiempos mínimos de consulta de 10 minutos, lograr visitas únicas de especialista, mejoras en las urgencias emergencias, asegurar la posibilidad de la anestesia epidural, mejoras en la atención a crónicos y en salud mental, temas de formación , participación, infraestructuras comprometidas,…, pues bien ni una y así como comprenderán es difícil sostener con seriedad que se quieren llegar a acuerdos.
En fin, mis mejores deseos para todo..

martes, 20 de diciembre de 2011

EL COSTE Y EL VALOR DE LAS COSAS

IGNACIO SUBÍAS                              Mediterráneo, 20 - 12 - 11      


Estamos ciertamente viviendo una situación compleja en nuestra comunidad, sobre todo como consecuencia de la gestión y administración que está realizando el P.P. de los recursos públicos, pues tal y como he dicho en diversas ocasiones, no han sido capaces de priorizar y se han gastado lo que no tenían en lo que no debían y evidentemente eso tiene consecuencias.
No han tomado las decisiones necesarias, han esperado para ver si alguien las tomaba por ellos, a ver si llegaba el maná, no se sabe muy bien de donde y sobre todo esperando a que pasara elección tras elección para y “ después ya veremos “. Pero tanto esperar, tanta indecisión nos han llevado a un momento donde la deuda en la comunidad es insostenible, no pagan a nadie o mejor dicho a casi nadie, pues para sus famosos eventos sí que son capaces de sacar recursos, pero en cambio no pagan los libros, ni a los dependientes, ni a las empresas de limpieza de los hospitales, ni a las asociaciones de enfermos mentales o de lucha contra la droga, ni a los suministradores de la sanidad ni a las farmacias, poniendo en riesgo a cientos de trabajadores que pueden ser despedidos y el abastecimiento de medicamentos para los pacientes, si no pagan ya. Además cabe recordar que el P.P. ha  permitido que se liquide el sistema financiero Valenciano lo que supone un grave problema para los intereses de los Valencianos.
Lamentablemente con los  presupuestos que han presentado la situación el próximo año 2012 se agravara, dado que son irreales, ineficientes e insuficientes y por lo tanto se reproducirán los problemas actuales y no lo digo para alarmar si no para que se tomen medidas.
Es evidente que sabemos y por lo tanto el P.P. también sabe lo que cuestan las cosas, pero parece que se olvidan de lo que valen. Ese valor me refiero a lo que supone el valor del Estado del bienestar, como logro de la sociedad y como derecho de los ciudadanos, que nos permite afrontar la forma que tengamos de vida de la manera más libre posible.
Ante esta situación estamos intentando hacer reflexionar al P.P. sobre ese valor de las cosas y en aquellos aspectos que conforman nuestro Estado de bienestar y lo venimos realizando con nuestras propuestas para evitar los recortes que claramente se avecinan en servicios públicos como la sanidad. Ante un P.P. paralizado, que esta llegando a dar explicaciones permítanme que diga esperpénticas, tal y como justificar sus decisiones con afirmaciones como que “ la sanidad es un lujo “, “ no hay dinero “, “ las cosas se harán cuando se puedan “ y finalmente hace unos días realizaron una afirmación que no terminaba de creerme cuando la dijeron, pues deja entrever desde impotencia, hasta paternalismo “ que estamos mal acostumbrados “, sin duda deberán de explicar que quieren decir, pues si no entienden que los ciudadanos pretendemos tener acceso a una buena sanidad o educación o servicios públicos en general, no han entendido nada. Todo ello además de que siguen utilizando el victimismo de forma permanente y no asumiendo sus propias responsabilidades.
Por todo ello creo que hemos de incidir en el valor de mantener y mejorar todo aquello que conforma el Estado del bienestar.

viernes, 16 de diciembre de 2011

PRESSUPOSTS DE CRISI

PEP LLUÍS GRAU                                 Levante, 16-12-11

Estem en un moment molt important del debat polític municipal: estem discutint,  debatent, defensant i esmenant els pressuposts municipals relatius al proper exercici de 2012. És, sense cap mena de dubte, el moment de les decisions polítiques, de les prioritats, de resoldre el que cal fer i el que ha de quedar ajornat, quines són les infraestructures que s’escometran de manera immediata i quines quedaran pendents. Tot això és el que ara es decideix.
Aquests són, sens dubte, el pressuposts de la crisi. Mai com ara s’havia aplicat la tisora d’una manera tan clara i decidida. Quasi bé totes les partides ha sofert davallades molt i molt importants. No ho critiquem, això, de manera general, perquè reconeixem que estem en moments de molta dificultat, però sí que ho fem pel que fa a l’elecció final del que cal fer i d’on i per què s’aplica la tisora. I en aquest punt és on queda clara la diferència entre l’opció socialista i la majoria conservadora.
Nosaltres hem establert quines són les nostres prioritats: l’ocupació, el benestar social i la igualtat d’oportunitats. I en aquests àmbits és on hem treballat de manera més decidida, tenint ben clara quina ha de ser la contrapartida: perquè no només es tracta de contemplar partides per cobrir aquestes necessitats sinó que cal contemplar les que han de veure’s disminuïdes. I ací està la decisió política.
Nosaltres hem considerat que calia fer un esforç en tot allò que no és necessari en moments de crisi: la publicitat, la despesa protocol·lària,  algunes celebracions... Hem considerat com a bons alguns esforços en aquest sentit i hem continuat posant l’accent en el retall d’aquestes despeses. També hem considerat que les inversions importants han de fer-se amb absoluta responsabilitat i, en cap dels cassos, en edificis o infraestructures on no hi ha la garantia necessària.
I la destinació final dels recursos, com hem dit, considerem que ha de ser la creació d’ocupació: aquest és el gran problema de Castelló, amb una taxa d’atur per damunt de la resta de les capitals valencianes i molt superior a la mitjana espanyola. El Pacte per l’Ocupació, entitat creada a l’efecte al si de la nostra corporació, amb presència de les organitzacions socials, sindicals i polítiques, tindrà els mecanismes necessaris per encetar amb determinació les polítiques actives adients per la creació d’ocupació i per començar la via de la recuperació en la nostra capital.
La dependència és un sector clau en la nostra societat i un pilar, també, de la nostra economia. Nosaltres hem detectat que moltes partides no havien rebut l’atenció necessària i les hem incrementades amb les nostres esmenes. No podia ser d’una altra manera. Com tampoc podia ser d’una altra manera que no esmenàrem determinades partides dirigides a l’àmbit de la prevenció de la salut dels joves o de facilitar la seua formació o garantir-ne un seguiment efectiu.
Els pressuposts participatius, el mecanisme democràtic perquè el moviment ciutadà puga decidir quines han de ser les inversions que l’Ajuntament ha de fer al seu entorn més immediat, també han estat contemplats en les nostres esmenes de manera molt important.
Tanmateix, no tractaré d’explicar al detall les nostres propostes perquè, lògicament, no és aquest el lloc idoni. Però sí que he tractat d’insistir en explicar on han anat els nostres esforços fonamentals. Ara comença el debat de veritat, la discussió sobre els continguts reals, sobre les polítiques que han d’aplicar-se i que afectaran de manera determinat a la ciutadania.
Cal que fem seguiment per comprovar quin és el nivell de la discussió i, sobretot, quin és el resultat final: on queden, definitivament, els interessos de la ciutadania.
Nosaltres, les regidores i els regidors socialistes, estem compromesos amb la nostra ciutat i amb el conjunt de ciutadanes i ciutadans de Castelló. Amb les nostres propostes ho estem demostrant dia a dia. Ara tampoc defugirem del nostre deure i ens aplicarem a fons per millorar aquests “pressuposts de crisi” per tal que siguen molt més útils, que esdevinguen una eina eficaç per remuntar la crisi i per millorar la vida dels veïns i les veïnes de Castelló.

ACTITUD IMPERIAL

AURORA MARTÍNEZ                          Mediterráneo, 16-12-11

Al final y después de tantas expectativas, los resultados obtenidos tras la última reunión de los gobernantes de los países de la Unión , no han sido los esperados. 23 países han de reformar sus constituciones antes del mes de Marzo de 2012 para adaptarlas al ajuste fiscal acordado por 26 de los 27 países de la Unión

El voto negativo del Primer Ministro británico el Sr. David Cameron ha puesto de manifiesto el sentimiento antieuropeo en Gran Bretaña, por parte de un gran número de ciudadanos de este país.

Las palabras del Primer Ministro de Gran Bretaña Sr. David Cameron al Sr. Sarkozy, alegrándose de que Gran Bretaña no formara parte de la zona Euro, parece que, aparte de alejar un poco más, si cabe, a G.B. del continente europeo o al menos de Francia, deja latente una creciente insatisfacción de su pertenencia a la Unión Europea.

El Vice-Primer Ministro británico Sr. Nick Cregg, europeista donde los haya, políglota y padre de hijos Británico-Españoles, es harina de otro costal. Su postura con respecto a Europa es abierta y a favor de una total integración, no sin alguna condición, pero está convencido de que Gran Bretaña sin el resto de la Unión perderá fuerza y protagonismo, aparte de que perjudicará a los negocios en la City.

Como consecuencia de ello, la relación Cameron-Cregg se ha resquebrajado por la actitud del Primer Ministro. Para sorpresa de todos, el Sr. Cameron, supuestamente, no informó al Vice-Primer Ministro del voto que iba a emitir en Bruselas.
 
En pocas palabras, la imagen de la Reina Victoria y su imperio sigue estando presente en la mente de muchos ciudadanos británicos. De ahí, el Sr. Cameron y su actitud imperial.

martes, 13 de diciembre de 2011

DAR EXPLICACIONES

IGNACIO SUBÍAS                                            Mediterráneo, 13-12-12

Es verdad que la situación que estamos viviendo es compleja y que necesitamos medidas claras y decididas, que resulta fundamental las soluciones conjuntas, en nuestro caso no solo internas sino de los países de la Unión Europea, pues la crisis va más allá de los problemas de un país, dado que está afectando a la mayoría de los países Europeos, ciertamente en diferentes dimensiones, pero sin duda  la afectación de uno se traslada a los demás, de ahí la importancia de creerse Europa como solución. Es verdad que en España en general tanto los ciudadanos como los diversos gobiernos hemos tenido un claro sentido Europeísta.
Charlando hace unos días con un amigo, le comentaba mi opinión, que no va más lejos que la de un puro observador, que procura reflexionar, además lógicamente de mi propia responsabilidad como político, como diputado autonómico, pues bien como digo, le trasmitía mi preocupación por la situación que estamos viviendo y mostraba mis dudas sobre las decisiones sin duda necesarias que llevan a tomar medidas restrictivas, de apretarse el cinturón, pero que yo creía que a la vez se debería de intentar buscar un equilibrio e incentivar las inversiones productivas, pues sino el mero ajuste podría llevar a una etapa excesivamente prolongada de parálisis, con las correspondientes consecuencias, tales como paro y recortes en las políticas sociales, que evidentemente afectan a todos, pero sobre todo a los más desfavorecidos. Por eso mostraba mis dudas, de preocuparse excesivamente de los ajustes y olvidarse de buscar paralelamente medidas de dinamización de la economía.
Por otra parte no deja de llamarme la atención, los cambios rápidos, que han adoptado tras las últimas elecciones generales algunos y no me refiero solo a la complacencia que ya comienza a atisbarse entre los responsables del P.P., que antes reivindicaban con fuerza y sin descanso ante el gobierno socialista, me refiero también a entidades no políticas, que eran claramente reivindicativas y comienzan a mostrar su comprensión ante los retrasos que se anuncian tanto en infraestructuras, como en otros compromisos en nuestra comunidad y en nuestra provincia.
Quiero pensar que por ejemplo si el AVE y el corredor mediterráneo, antes eran fundamentales para dinamizar la economía de nuestra provincia, sería difícil de entender que ahora no sea tan urgente, luego lo que pido a este nivel es coherencia y ser capaces de priorizar y que las decisiones que se tomen estén en consonancia con las necesidades reales de los ciudadanos.
No hace mucho nos reuníamos en Castellón para reivindicar el corredor mediterráneo, nada ha cambiado, para que no sigamos pidiendo esta necesaria infraestructura, pues si no fuera así algunos deberían dar explicaciones  y claras. Por una parte lógicamente el P.P., pero también aquellos que parece que en la actualidad se muestran tan comprensivos.
La situación actual no es muy diferente de la de los últimos tiempos y por lo tanto es difícil de justificar un cambio en los compromisos que se adquirieron hace tan solo unos días y espero que no se intentes justificar recortes sociales.
En nuestra comunidad hace tiempo que el P.P. sigue esperando para tomar decisiones y hay que recordarles que tienen la obligación de gobernar, da la impresión de que están esperando a que alguien tome las decisiones por ellos.

sábado, 10 de diciembre de 2011

LA IGUALTAT, MÉS LLUNY

PEP LLUÍS GRAU                                        Mediterráneo, 9 -12 - 11
Aquests dies llegíem que dones i homes compartien les tasques domèstiques de manera molt desigual: les dones hi dedicaven el doble de temps que els seus companys. L’altra dada curiosa és que no havíem avançat gens en deu anys. Un altre estudi constatava la percepció que les joves i els joves tenen del tema de la igualtat i de l’origen de la violència de gènere. Molt preocupant. Cal una reflexió urgent, perquè alguna cosa estem fent malament. Hem aprovat lleis molt importants en aquestes darreres legislatures socialistes que han situat el nostre país en l’avantguarda mundial. Però cal treballar també amb decisió en uns altres àmbits perquè hi ha un impasse evident en l’evolució d’algunes xifres.
Em ve al cap que estem relaxant algunes alarmes, que no insistim el suficient en l’exigència, o autoexigència, de determinades actituds. Crec que hem de treballar millor els programes educatius per tal d’evidenciar els prejudicis, els preconceptes o els errors conceptuals pel que fa a la percepció en l’àmbit privat o familiar del tema de la igualtat i poder tractar-los de manera sistemàtica.
Les televisions privades ens han promés sovint que estudiarien seriosament el tema de l’autoregulació en el tractament que fan de la igualtat de gènere. Molt poca cosa s’ha progressat en aquest àmbit: només cal que fem un volt per la programació audiovisual per constatar una realitat que fa fàstic.
En l’àmbit escolar es poden fer moltes reflexions i es pot dur endavant un conjunt d’iniciatives d’un enorme interés i que donaran, segur, molts bons resultats, però si des de l’àmbit privat no es prenen les mesures adients, passarem uns altres deu anys d’estancament. I no sembla que ara entrem en els millors temps per a la igualtat: el resultat de les darreres eleccions generals anuncien una forta regressió en les polítiques actives per aconseguir millores substancials pel que fa a la igualtat. S’enceta una conjuntura molt complicada i caldrà estar ben vigilants per impedir les regressions previstes o anunciades ja pels dirigents de la dreta.
El que sí que està en la nostra mà és tenir cura amb les nostres actituds i incrementar el nostre nivell d’exigència i, sobretot,  d’autoexigència en l’ús que fem del llenguatge, en la nostra relació amb les persones, en l’educació i els valors que transmetem a les nostres filles i als nostres fills, vigilar el nostre entorn i exigir que la màxima serietat i rigor en el tractament del tema de la igualtat. No val l’autocomplaença ni mirar cap a una altre costat a l’hora de la denúncia sistemàtica dels comportaments masclistes. Hem de continuar avançant i no ens podem permetre de cap de les maneres que la desigualtat puga ser un fenomen acceptat per habitual i ancestral.
Les socialistes i els socialistes hem de lluitar per la igualtat amb el convenciment que ho estem fent per la llibertat i per la felicitat. No serem lliures si les nostres companyes, les dones, no ho són de la mateixa manera que ho som nosaltres, els homes. No valen excuses perquè les números ho diuen ben a les clares: elles treballen a casa el doble que nosaltres, cobren menys pel mateix treball, ocupen menys càrrecs de responsabilitat, pateixen encara més el fenomen de l’atur, de la marginació social... i de la violència de gènere.
Es poden fer millors lleis, però el problema és que la ciutadania s’ha d’implicar de manera determinant en la solució del problema. Caldrà que les dones alceu de nou la bandera del feminisme per combatre l’immobilisme i el retocés dels vostres drets. Nosaltres, els homes, caldrà que anem de la mà i siguem solidaris. Ens va la nostra llibertat i la nostra veritable felicitat.

jueves, 8 de diciembre de 2011

ENTUSIASME

PEP LLUÍS GRAU                                            Levante, 8 - 12 - 11
Aquesta paraula d’origen grec serveix per descriure un estat d’ànim proper a l’optimisme fruit del reconeixement de trobar-se conforme amb l’entorn, amb la realitat que, conjunturalment, ens ha tocat en sort. L’etimologia literal ens parla de “tenir al déu endins”.
L’entusiasme és una de les característiques del discurs de qui està conforme amb el que viu, amb allò que fa i amb allò que practica de manera habitual. Els psicòlegs descriuen també el fenomen contrari i li posen el nom de “dissonància cognitiva”, un estat d’ansietat que es produeix quan adoptem decisions que van en contra de les nostres creences o conviccions; aleshores pot produir-se, com a reacció, la minimització o manipulació de la realitat per tal de reduir l’ansietat, el conflicte intern.
Em ve al cap tota a questa reflexió perquè el passat divendres vaig tenir el goig de replegar el premi de la Fundació Càtedra Enric Soler i Godes que es va concedir, en la seua vessant col·lectiva, a l’escola de Formació de Persones Adultes Germà Colon. El premi individual, va ser per a Pep Castellano, en reconeixement a la tasca realitzada en el camp de l’animació social. Els discursos del Pep i el meu insistien en la defensa del treball realitzat en les escoles per milers i milers de professionals que dia a dia s’esforcen i s’afanyen a fer la seua feina i el seu treball de manera digna i il·lusionada. Defensàvem l’escola pública i el compromís pedagògic com a motors del desenvolupament de la societat, com a eines al servei de la igualtat d’oportunitats.
Vicent Sales, regidor d’Educació de l’Ajuntament de Castelló, va agrair-nos el nostre discurs i ens va encoratjar a continuar endavant amb aquest entusiasme. Jo vull agrair aquestes paraules pel que tenen de reconeixement d’una realitat: la de milers i milers de professionals del món de l’ensenyament públic que, malgrat l’empitjorament progressiu de les condicions de treball per l’augment de les “ràtios”, per la manca de recursos de tot tipus, pels impagaments de la Conselleria, per la reducció del professorat, dels programes de suport educatiu... continuen treballant amb il·lusió perquè creuen en allò que estan fent i perquè saben que de la seua professionalitat depén el futur de milers de persones.
Es defensa amb entusiasme el que es viu dia a dia. Jo convisc amb companys i companyes que tots els dies entren en les seues aules i treballen colze a colze amb les seues alumnes i amb els seus alumnes per tal d’aconseguir els seus objectius. Sense cap mena de “dissonància cognitiva”. I, sempre, l’objectiu fonamental és aconseguir que siguen millors persones: més raonables, més crítiques, més solidàries, més compromeses i més felices. I moltes i molts de nosaltres pensem que això que sembla una utopia és cada dia una miqueta més a prop.
I ho veiem com a possible perquè hi ha una xarxa pública d’escoles que tenen en comú una sèrie de característiques: bons professionals, amb una molt bona disposició i formació; que no discriminen el seu alumnat pel que fa al gènere, les creences religioses o polítiques o les seues possibilitats econòmiques;  que tenen els recursos necessaris per fer front al seu compromís diari i quotidià amb la seua comunitat educativa. I tot això, només és possible amb l’escola pública, l’escola de totes i de tots.
Nosaltres vivim el dia a dia de la formació en aquest país i per això estem ben convençudes i convençuts de les seues possibilitats i de les seues febleses. Actes com el de l’entrega dels Premis de la Càtedra Soler i Godes ens reconforten pel que suposen de reconeixement a la tasca il·lusionant de formar i ensenyar, de viure i conviure a l’escola, de practicar i viure en la nostra llengua... De lluitar dia a dia per fer i construir l’escola que estimem: la pública.

WIE SCHADE FRAU MERKEL!!!

AURORA MARTÍNEZ                            Mediterráneo, 9 - 12 - 11
Sí, es una lástima que una persona a la que considero inteligente y capaz de tomar las decisiones adecuadas, recientemente, su postura no deja de ser obstinada en lo que al reflotamiento de la economía de la Europa del Euro se refiere y de toda la Unión, en general.

Y… ¿eso por qué?, se preguntaran Uds. Pues, sencillamente, la Sra. Merkel sabe que su país, Alemania, que tanto esfuerzo hizo en los momentos de la caída del muro de Berlín, cuando la unión de las dos Alemanias, y que toda Europa apoyó, con el regocijo del mundo occidental, es, supuestamente, el que goza de mayor prestigio y poder económico en la actualidad y que su posicionamiento al lado de aquellos gobernantes de la Unión que promulgan lo de  “todos somos unos, los unos para los otros”, podría significar un debilitamiento de su popularidad entre los militantes de su partido con vistas a las próximas elecciones alemanas. Es una cuestión de intereses. Veremos cómo acaba el tema y qué es lo que trasciende de la cumbre del Partido Popular europeo en Marsella, celebrada los días 7 y 8 de los corrientes y la posterior cumbre de los gobernantes de la Unión Europea, en Bruselas.

Ya puestos, les pido donativos para la Plataforma de Afectados de Hipoteca de Castellón PAH, en base al siguiente orden de prioridad:

1.- Alimentos en general, 2.- Artículos de aseo, 3.- Ropa y calzado.

Los datos para las entregas son:

PAH Castellón
Calle Cerdán de Tallada, 23, Entresuelo
Castellón de la Plana
pahcastellon@gmail.com
644.455.185

Alguien mencionó que, de no tomar la Europa de la Unión las medidas adecuadas, la sociedad de los países europeos más débiles retornaría al nivel de los años 50.¡Qué lástima!. Wie schade Frau Merkel !!!

martes, 6 de diciembre de 2011

AGUA QUE NO HAS DE BEBER….

VICENTE GARCÍA NEBOT                   Mediterráneo, 5 - 12 - 11

…dejala correr. O eso al menos debe haber pensado el President de la Generalitat, Alberto Fabra, al liquidar aquella fundación constituida con dinero público, que se llamaba Fundación Agua y Progreso, y que pretendía reclamar el trasvase del Ebro al pérfido Gobierno socialista de la nación.

Ganadas las elecciones nacionales el pasado 20N, y tras haber  visto, con estupor, que el PP nacional no llevaba en su programa esta reclamación histórica de las sedientas tierras del sur y, lo que es peor, que el PP valenciano y murciano no reclamaran a su jefe de filas que hiciera una encendida defensa de tan vital proyecto,  la portavoz del Consell, Lola Johnson, nos ha informado de la aprobación el plan de racionalización del sector público fundacional, que comporta la extinción  de tan necesaria entidad pública porque "ha cumplido sus objetivos fundacionales" .
Y es que Lola tiene razón, la Fundación Agua y Progreso ha cumplido su objetivo: que el Partido Popular ganase las elecciones. Lo demás, como ya sabíamos todos, no era más que ruido mediático.

Ahora, cumplidos los últimos objetivos militares, el President podía ir un poco más allá, y derogar el Plan de Acción Territorial del Corredor de Infraestructuras (reserva de suelo para construir el Canal del Ebro) que grava el territorio de nuestra Comunitat de Norte a Sur en una franja de 400 m de ancho, partiendo términos municipales en dos, pasando por encima de urbanizaciones y polígonos industriales, seccionando suelos de altísimo valor ambiental y forestal, y que jamás se llevará a cabo. Aunque vuelvan a poner de ministro a Arias Cañete, aquel que, a los agricultores murcianos les dijo que el Plan Hidrológico saldría "por güevos" y que su tramitación en las Cortes iba a ser un "paseo militar". Pues hale… ¡a paseo!

MAL CAMINO

IGNACIO SUBÍAS                                   Mediterráneo, 6 - 12 - 11

Independientemente de los silencios habituales del futuro presidente M.Rajoy, donde los “depende“ y “ya veremos“ siguen presentes en su manera de actuar. Es evidente que otros dirigentes del P.P. que ya están gobernando, sí que están tomando medidas, eso sí han esperado a que pasen las elecciones para anunciarlas.
Así la señora De Cospedal, acaba de anunciar importantes recortes, bajada de los sueldos de los funcionarios, incremento de la jornada laboral, suprimir la gratuidad de los libros de texto, reducir la aportación a la Universidad, reducir las inversiones en infraestructuras y como no entra de lleno en el sistema sanitario público, donde pasa la gestión de cuatro hospitales públicos a manos de empresas privadas y quiere frenar la demanda en los servicios socio sanitarios…
En nuestra Comunidad se lleva tiempo tal y como he comentado en diversas ocasiones, realizando recortes progresivos que afectan a los pilares del estado de bienestar, por una parte yo creo que lo hacen por concepción política e ideológica y por otra por incapacidad, porque no han sabido priorizar entre otras razones.
El modelo que ahora adopta la señora De Cospedal, hace tiempo que se viene aplicando en nuestra Comunidad, donde la gestión privada se extiende por 5 departamentos sanitarios, lo que supone casi un 25% de la población. También la alta tecnología está en manos de empresas privadas y todo ello sin haber realizado una evaluación seria, pública y trasparente sobre éste modelo, tal y como hemos solicitado , pues creemos que no es más eficaz, ni más eficiente, ni de mejor calidad, ni más barata y llevará a la inequidad del sistema. Además ya se anuncian recortes en infraestructuras, no realizaran hospitales comprometidos y hasta presupuestados, han retirado 17 centros de salud presupuestados en años anteriores, cierran camas hospitalarias, anuncian la disminución de las sustituciones, reducirán los permisos para acudir a congresos o cursos, lo que puede incidir en la formación… y como ya saben 3 días después de las elecciones han despedido a 114 trabajadores del centro de investigación Príncipe Felipe, el mayor centro de investigación en el campo de la medicina en nuestra Comunidad, ante el estupor de la comunidad científica Nacional e Internacional, que han firmado una carta más de 5000 investigadores en protesta por la medida. Además siguen con un tremendo endeudamiento y sin pagar a proveedores.
En fin me hubiera gustado equivocarme, pero todo parece indicar que el P.P. sigue con una agenda, que intentaba ocultar antes de las elecciones. Están llevando adelante, lo que consideran recortes necesarios, pero lo están haciendo sobre lo necesario. Yo no creo que nadie vote a favor de recortes en la sanidad o en la educación pública o de otros servicios  sociales. El culto a la privatización del P.P. no nos llevará a las soluciones de los problemas actuales.
Hay que buscar soluciones que mantengan la solidaridad y no incidan negativamente sobre los más desfavorecidos, tal y como ocurre con los recortes que se están realizando- Lo he dicho repetidamente, cuidado que no hay logros en el sistema de bienestar que nos hemos dado, que no sean reversibles. Es verdad que hay que dar un tiempo para quien comienza a gobernar, pero los antecedentes de sus compañeros donde gobiernan, son preocupantes y cabe preguntarse ¿solucionaran los problemas?.

viernes, 2 de diciembre de 2011

ENTUSIASME

PEP LLUÍS GRAU                              Levante de Castellón, 2 - 12 - 11


Aquesta paraula d’origen grec serveix per descriure un estat d’ànim proper a l’optimisme fruit del reconeixement de trobar-se conforme amb l’entorn, amb la realitat que, conjunturalment, ens ha tocat en sort. L’etimologia literal ens parla de “tenir al déu endins”.
L’entusiasme és una de les característiques del discurs de qui està conforme amb el que viu, amb allò que fa i amb allò que practica de manera habitual. Els psicòlegs descriuen també el fenomen contrari i li posen el nom de “dissonància cognitiva”, un estat d’ansietat que es produeix quan adoptem decisions que van en contra de les nostres creences o conviccions; aleshores pot produir-se, com a reacció, la minimització o manipulació de la realitat per tal de reduir l’ansietat, el conflicte intern.
Em ve al cap tota a questa reflexió perquè el passat divendres vaig tenir el goig de replegar el premi de la Fundació Càtedra Enric Soler i Godes que es va concedir, en la seua vessant col·lectiva, a l’escola de Formació de Persones Adultes Germà Colon. El premi individual, va ser per a Pep Castellano, en reconeixement a la tasca realitzada en el camp de l’animació social. Els discursos del Pep i el meu insistien en la defensa del treball realitzat en les escoles per milers i milers de professionals que dia a dia s’esforcen i s’afanyen a fer la seua feina i el seu treball de manera digna i il·lusionada. Defensàvem l’escola pública i el compromís pedagògic com a motors del desenvolupament de la societat, com a eines al servei de la igualtat d’oportunitats.
Vicent Sales, regidor d’Educació de l’Ajuntament de Castelló, va agrair-nos el nostre discurs i ens va encoratjar a continuar endavant amb aquest entusiasme. Jo vull agrair aquestes paraules pel que tenen de reconeixement d’una realitat: la de milers i milers de professionals del món de l’ensenyament públic que, malgrat l’empitjorament progressiu de les condicions de treball per l’augment de les “ràtios”, per la manca de recursos de tot tipus, pels impagaments de la Conselleria, per la reducció del professorat, dels programes de suport educatiu... continuen treballant amb il·lusió perquè creuen en allò que estan fent i perquè saben que de la seua professionalitat depén el futur de milers de persones.
Es defensa amb entusiasme el que es viu dia a dia. Jo convisc amb companys i companyes que tots els dies entren en les seues aules i treballen colze a colze amb les seues alumnes i amb els seus alumnes per tal d’aconseguir els seus objectius. Sense cap mena de “dissonància cognitiva”. I, sempre, l’objectiu fonamental és aconseguir que siguen millors persones: més raonables, més crítiques, més solidàries, més compromeses i més felices. I moltes i molts de nosaltres pensem que això que sembla una utopia és cada dia una miqueta més a prop.
I ho veiem com a possible perquè hi ha una xarxa pública d’escoles que tenen en comú una sèrie de característiques: bons professionals, amb una molt bona disposició i formació; que no discriminen el seu alumnat pel que fa al gènere, les creences religioses o polítiques o les seues possibilitats econòmiques;  que tenen els recursos necessaris per fer front al seu compromís diari i quotidià amb la seua comunitat educativa. I tot això, només és possible amb l’escola pública, l’escola de totes i de tots.
Nosaltres vivim el dia a dia de la formació en aquest país i per això estem ben convençudes i convençuts de les seues possibilitats i de les seues febleses. Actes com el de l’entrega dels Premis de la Càtedra Soler i Godes ens reconforten pel que suposen de reconeixement a la tasca il·lusionant de formar i ensenyar, de viure i conviure a l’escola, de practicar i viure en la nostra llengua... De lluitar dia a dia per fer i construir l’escola que estimem: la pública.

TOMAR CONCIENCIA

AURORA MARTÍNEZ                               Mediterráneo, 2 - 12 - 11

Y puestos a hablar de la reducción del gasto público, me gustaría comentar lo siguiente:
Hay autonomías en las que se está entregando una factura informativa del coste que ha supuesto el necesitar una asistencia médica. Me estoy refiriendo, obviamente, a la sanidad pública. Se hace con la intención de que los ciudadanos tomemos conciencia de lo que cuesta la prestación de un servicio asistencial médico,  en este caso, aunque el dinero provenga de las arcas públicas, es decir, de todos los ciudadanos.
No sería una mala idea el que los altos cargos fuesen conocedores del gasto que supone un traslado a un acto oficial: el coche oficial, los guardaespaldas, la organización del evento en coordinación por parte de seguridad con los encargados del protocolo, etc., y todo esto porque el desconocimiento de una o varias partidas de gastos, hace que los altos cargos a nivel provincial, autonómico y nacional, no sean realmente conscientes de la inversión de capital público que se necesita para ese servicio oficial y que, quizá, podría ser replanteado para evitar un dispendio excesivo, todo lo cual redundaría en un ahorro en beneficio de todos los ciudadanos y en definitiva de nuestra nación.
Hay gastos que se pueden y se deberían evitar. La época de los grandes faustos ha pasado a la historia. La elegancia y solemnidad de los actos oficiales no son incompatibles con la sencillez.
 
Hay múltiples ejemplos en la historia moderna de personajes políticos que han demostrado su humildad en el comportamiento y sencillez en sus formas. El Primer Ministro que fue de Suecia Olof Palme fue uno de ellos. Hay que tomar conciencia.