sábado, 5 de noviembre de 2011

CAP PAS ENRERE EN LA IL•LUSIÓ PEL FUTUR

PEP LLUÍS GRAU                                Levante de Castellón, 4-11-11



Aquesta vesprada comencem la campanya electoral del PSOE a Castelló amb un acte importantíssim, un acte amb les joves i els joves de les nostres comarques. I remarque l’enorme interés perquè moltes veus interessades de la dreta s’afanyen a qualificar aquest sector com la “generació perduda”. Quina vergonya! Serà perquè aquesta dreta que patim des de fa tants anys al País Valencià es resigna a acceptar les enormes dificultats amb impotència,  com si hi hagués una mena de determinisme impossible de superar. I això no és veritat.
El que passa és que no hi ha respostes des del “realisme” conservador per a una generació preparada i intel·ligent perquè no s’està per un canvi profund de model de societat. Davant dels problemes que presenta l’actual sistema, es pretén posar “parches” que tapen els forats perquè res canvie, per poder mantenir els privilegis dels més poderosos, de la minoria social que sempre ha gaudit del poder.
La joventut representa tot el contrari: noves idees, noves propostes, noves maneres de fer i d’actuar, noves respostes... En definitiva, té poc a veure amb l’immobilisme que suposa aquesta concepció reaccionària del futur de la societat i del futur d’aquesta generació de joves preparades i preparats com mai en la nostra història.
I en aquesta idea volem insistir una i una altra vegada: la joventut sempre s’ha identificat amb l’idealisme entusiasta, amb l’optimisme social que representa l’esperit més pur de la Modernitat i els seus valors senyers: la llibertat, la igualtat i la solidaritat. Valors que representen un altre món ben diferent del que ara contemplem amb preocupació creixent, però que guaitem en l’horitzó i que volem aconseguir amb determinació. I en això consisteix l’idealisme: no conformar-nos amb els pegats que tapen forats dels sistema sinó transformar-lo per construir un altre de millor; imaginar un món millor i treballar amb fermesa per aconseguir-lo.
Aquesta és l’enorme diferència entre unes propostes i les altres. Les nostres estan en la línia d’aconseguir una educació pública, a l’abast de tothom, de qualitat, que facilite una formació consistent per encarar el futur amb possibilitats i amb esperança. Cal continuar apostant per l’accés igualitari a la formació i a la intel·ligència, perquè ningú es quede sense possibilitats de futur. Cal garantir la igualtat d’oportunitats per tothom i no només per l’elit  privilegiada que sempre tindrà la porta oberta d’una oferta privada de qualitat.
Nosaltres apostem per la joventut perquè creiem en el futur. I lluitem per un futur en el que aquesta generació, que la dreta qualifica de “perduda”, ha de ser la protagonista indiscutible. Mai ho serà des del desànim i des de la resignació, que l’un i l’altra són les dues cares de la por i de la impotència. I la joventut no té res a veure amb la por sinó amb la valentia, la lluita, el somni i la imaginació.
Més formació i més educació per a totes i per a tots. Lluitar contra la manca d’èxit escolar, contra aquest 40% de joves que acaben el període de l’educació obligatòria sense aconseguir el títol de l’ESO. Això si que és tancar les portes al futur. Amb les retallades amb les quals ens amenacen tots els dies i amb la derivació de recursos a la privada i a la concertada, poc farem per combatre aquest forat negre que és el fracàs escolar. Mala aposta pel futur.
Però nosaltres obrirem les portes al diàleg, discutirem de manera oberta i constructiva del futur i de la importància que té l’educació i la formació per conformar-lo. I parlarem a les joves i als joves de garanties, de la construcció d’una sanitat i d’una educació públiques, de qualitat i universals. Ens comprometem a aportar recursos suficients, a partir de la millora en la gestió dels recursos públics i de l’aplicació de noves imposicions fiscals a qui gaudeix de majors possibilitats.
I els animarem a tenir confiança en les polítiques progressistes perquè representen els interessos de la majoria social d’aquest país. I els convidarem al debat permanent, ara i en el futur, perquè tenim una enorme confiança en el diàleg obert, sincer i democràtic.
Estem il·lusionats perquè tenim una gran esperança en aquesta generació de joves i en el paper determinant que hauran de jugar  a l’hora d’aconseguir i de gestionar un futur molt millor que l’actual. Endavant!

No hay comentarios:

Publicar un comentario