El Partit Socialista ha fet una aposta decida en la política social en els darrers anys, fins i tot pel que fa al període més dur i difícil. El fruit d’això és que avui podem gaudir d’un Estat del Benestar mes fort i millor que el que teníem en 2004: amb major protecció a la ciutadania i en condicions de fer front als nombrosos reptes que ens esperen a mitjà i a llarg termini.
En el context dels temps en què vivim, el de les societats complexes i amb processos de globalització accelerada, nosaltres optem de manera clara pel capital humà i per garantir, per damunt de qualsevol altra circumstància, la igualtat d’oportunitats. Volem continuar construint un model de societat en el qual totes les ciutadanes i tots els ciutadans, amb absoluta independència del seu context familiar, socioeconòmic, de les seues característiques personals, de les seues creences, del seu sexe i de la seua orientació sexual o del seu origen ètnic, tinguen totes les oportunitats necessàries per desenvolupar la seua vida amb llibertat, sense estar condicionats per cap altra qüestió que les seues pròpies decisions.
La igualtat d’oportunitats està lligada a la cohesió social, perquè cal un cert anivellament per poder decidir amb un grau òptim de llibertat. I ací tenim el primer gran repte: cal tornar a la via del creixement econòmic sostenible i a la conseqüent creació d’ocupació, com a base de qualsevol política socialdemòcrata. Però atenció: tampoc és possible que l’economia torne a la senda del creixement sostenible sense el desenvolupament humà i social. Aquesta és l’enorme diferència entre l’aposta socialista i l’aposta de la dreta. Créixer a qualsevol preu no ens conduirà mai a assegurar el futur sinó a precipitar la seua precarització. El creixement ha de tenir com a base fonamental la potenciació de les polítiques socials, que esdevindran les grans garants del benestar del conjunt de la ciutadania.
I sembla que ho diem de manera recurrent però creiem que cal repetir-ho una i mil vegades: la política social és una inversió de futur i no és una despesa a retallar per garantir l’equilibri pressupostari. Prou a les retallades en l’educació, la sanitat i l’atenció social.
Avui hi ha noves amenaces que eixamplen l’escletxa de les diferències socials: les carències formatives, les mancances en el coneixement i el domini de les noves tecnologies, l’accés a l’emancipació, la immigració, la manca d’autonomia personal... Només amb una clara aposta per les polítiques de benestar podrem fer front, amb garanties, a aquests reptes.
I com, en aquesta conjuntura de crisi? Ací torna a tenir una enorme transcendència l’opció socialista: només amb polítiques redistributives, amb l’aplicació d’una fiscalitat més justa, amb una augment significatiu de l’aportació de les rendes més altes. A més, caldrà estar molt vigilants a l’eficàcia i a l’eficiència del conjunt dels serveis públics per tal que els recursos estiguen destinats íntegrament a les necessitats de la ciutadania.
Nosaltres, les socialistes i els socialistes de Castelló estem absolutament convençuts que només amb uns serveis públics universals, gratuïts i de màxima qualitat poden fer realitat els drets socials que garanteixen la igualtat d’oportunitats. I que només des de la socialdemocràcia, des de l’esquerra, es pot garantir aquest objectiu. I cal recordar que ha estat a través dels governs socialistes que s’ha impulsat i construït l’Estat del Benestar a Espanya. I serà amb governs socialistes com es mantindrà i es potenciarà la bona societat del futur.
És en aquesta conjuntura complicada i difícil quan cal defensar amb major èmfasi les polítiques més essencials, aquelles que han suposat la clau d’una societat més justa i igualitària i que, per contra, més es veuen afectades per l’increment de la influència de la dreta: la sanitat i l’educació.
Nosaltres, les socialistes i els socialistes de Castelló ho tenim ben clar i ho venim demostrant al llarg de molts anys de defensa de la sanitat i l’escola públiques com a elements constitutius del dret a la igualtat d’oportunitats. Ells, la dreta, són els primers que les precaritzen amb les seues retallades.
Nosaltres no farem ni un pas enrere en la igualtat d’oportunitats.
No hay comentarios:
Publicar un comentario